Камъни

Боулдър опала- цветният шедьовър

Австралийският боулдър опал е сред най-ценните разновидности на опала, втори след черния. Малки екземпляри от този камък могат да създадат спектакъл от цветове във всички спектри, отразявайки светлината по уникален начин. Въпреки по-високата оценка на черния опал, боулдър е значително по-рядък. Докато първият заема 8% от световния добив на опали, вторият съставлява само 2%. Днес се добива на едно единствено място в Австралия- щата Куийнсленд, на територия от 200-300 кв.км.

 

Боулдър опала се среща вграден в късове желязна руда. При отделянето му, част от матрицата на рудата се запазва. Това заздравява минерала и създава чудесен контраст между тъмната желязна основа и пъстрите цветове на опала, подсилвайки оптически силата на цветовете.

 

За да се минимизират загубите на опал при извличането и обработката, повечето боулдър опали се изрязват и шлифоват в свободни, неправилни форми. Тези малки скъпоценности се вграждат в абстрактни обкови от благородни метали и се превръщат в любими загадъчни талисмани-бижута.

 

Уникална лимитирана колекция с боулдър опал, инкрустиран в сребро с черен родий и позлата можете да ги разгледате тук…