Полезни

Защо среброто потъмнява?

Среброто е един от най-популярните благородни метали, който се използва за изработката на бижута. Металът се отличава с ковкост, пластичност и устойчивост на окисление, което го прави предпочитан.

Сребърните бижута са любим аксесоар на много дами. Това, което ги прави толкова специални, са техните красиви и разнообразни дизайни, предназначени за различните поводи. Освен това среброто като благороден метал е хипоалергенен, благодарение на което бижутата, направени от сребро са подходящи за хора, имащи алергия към други метали.

Когато говорим за сребърни бижута, то е важно да обърнем специално внимание на факта, че среброто потъмнява. Това, разбира се, не е причина за притеснение, тъй като този процес е напълно характерен при сребърните бижута. Освен това има различни методи, чрез които можете да почистите вашите бижута и да върнете техния първоначален блясък.

Често сред нашите клиенти възникват въпросите: Защо среброто потъмнява и как да го почистя? В тази статия ще се опитаме да дадем отговор на тези два въпроса и да ви споделим няколко полезни съвета относно грижата и почистването на вашите бижута.

Ние вярваме, че внимателното отношение и правилната грижа за тези малки съвършенства са ключът към това да им се радвате за дълги години като нови, а защо да не се превърнат в една семейна традиция, предавайки ги от поколение на поколение.

Как и защо потъмнява стерлинговото сребро?
Преди да отворим темата за потъмняването на среброто, то трябва да започнем с това, че металът, който е 99.9% чисто сребро, не потъмнява. За съжаление, обаче, той няма как да се използва в бижутерията, тъй като е прекалено мек и не е подходящ за изработката на бижута. Обикновено, колкото по-полирано е среброто, толкова по-малко оксидира.

Това, което главно се използва при сребърните бижута, е така познатото ни сребро 925, наричано още стерлингово сребро. В състава си то има 92.5% чисто сребро, а останалите 7.5% са друг метал, като в повечето случаи това е мед. Основната причина за потъмняването се крие именно в тези 7.5% друг метал, независимо дали е мед или някакъв друг примес.

Медта или всички останали метали, които могат да се използват, реагира със съдържащите сяра газове във въздуха. Както знаем, сярата е химичен елемент, присъстващ навсякъде около нас в природата под формата на сулфидни и сулфатни минерали.

Когато има контакт между сребърното бижу с газовете, съдържащи сяра, то се образува съединението сребърен сулфид, което се характеризира именно с черен цвят.

При образуването на сребърния сулфид се появява тъмен слой върху повърхността на сребърното бижу, което представлява и самото потъмняване, познато още като оксидация. По този начин сребърните бижута губят своя характерен блясък. Най-големите причинители на потъмняването на среброто са въздухът, влагата и човешката пот.

Разбира се тук е моментът да кажем, че има и сребърни бижута, които умишлено са потъмнени, използвайки процеса на окисление със сяра, като по този начин се постига по-старинен вид на бижуто.

След колко време може да потъмнеят бижутата ни?
Колкото повече напредва процесът на окисление, толкова повече потъмняват сребърните бижута. След колко време ще се оксидират вашите бижута е много относителен въпрос, на който е трудно да се даде конкретен отговор.

Скоростта на потъмняване на среброто зависи главно от концентрацията на газовете във въздуха, които съдържат сяра. Наред с това високите нива на влажност са друг фактор, повлияващ окислителните процеси при среброто. Едно от идеалните условия, при които се забавя процесът на потъмняване, е относителна влажност със стойност под 50%.

Човешката пот съдържа влага и соли, които остават по повърхността на сребърните бижута, довеждайки до потъмняване. Не случайно препоръките са да не носите вашите бижута, докато тренирате.

Но наред с естествените процеси, случващи се в нас и около нас, има още няколко причинителя, които категорично оказват най-силно влияние върху процеса на окисление и съответно потъмняване на сребърните бижута.

Това са продукти, които използваме в нашето ежедневие като бяла и декоративна козметика, парфюми, дезодоранти, лакове за коса и почистващи препарати. Всички те съдържат химични елементи, които при досег със стерлинговото сребро причиняват химични реакции, предизвикващи потъмняване.

Затова е добре да ограничавате досега на сребърните си бижута до подобни продукти. Накратко можем да кажем, че скоростта на потъмняване на среброто зависи основно от честотата на носене на сребърните бижута и начина на съхранение.

Нещо повече, сребърните бижута, които са с родиево покритие, потъмняват много по-бавно. И друг път сме споделяли с вас, че родият е сребристо-бял благороден метал, притежаващ изключителни свойства като твърдост и висока устойчивост на корозия. Това го прави перфектен за използване в изработката на сребърни бижута.

Всъщност неговата цена е изключително висока, затова и много рядко в света се срещат бижута от чист родий. Със сигурност има, но тези бижута струват цяло състояние и не всеки би могъл да си го позволи.

При изработката на сребърните бижута все по-често ювелирите нанасят много тънък слой родий като покритие. По този начин се предпазва бижуто от потъмняване и надраскване, а и му се придава очарователен и много характерен блясък.

Как да почистваме потъмнели сребърни бижута?
Правилното съхранение и почистване на сребърните бижута са ключът към грижата за тези малки съвършенства. В интернет ще откриете най-различни домашни рецепти относно това как да почиствате вашите бижута.

Ние ви съветваме да бъдете внимателни при избора на метод на почистване, за да не повредите повече вашето бижу. В случай, че не сте сигурни, то е по-добре да се консултирате със специалист, за да се уверите, че избирате правилния метод за почистване.

В този ред на мисли е добре да кажем, че използването на сода и по-конкретно триенето със сода е крайно непрепоръчителен метод за почистване. Преди всичко содата може да нарани повърхността на бижута. Нещо повече, използването на сода с цел почистване на сребърното бижу има краткотраен ефект, след който процесът на оксидация се засилва.

Най-добрите методи за почистване са:

● разтвор от топла вода и сапун, който не съдържа цитрус есенции – това е един от най-добрите методи за почистване на следи от пръсти и прах. В случай, че бижуто има лепени инкрустирани камъни, т.е. не са в обков, то избягвайте мокрене на бижуто.

● паста за зъби – този толкова популярен метод е също удачен за почистване на бижута, но само на тези, които нямат родиево покритие. В случай, че изберете този начин на почистване, то използвайте бяла паста зъби, която не съдържа абразивни частици.

● специален разтвор за почистване на сребро – един от най-добрите и сигурни начини за почистване на потъмняло сребро е чрез използване на препарат, специално предназначен за сребро. Разбира се важно е да следвате посочените указания, за да не нараните бижуто или скъпоценните камъни, които то може да има.

Препоръчително е на определен период да почиствате вашите сребърни бижута, за да запазят своя блясък и оригинален вид, а вие да им се насладите по възможно най-добрия начин. Още при най-малкото видимо потъмняване се погрижете за вашето бижу, използвайки някой от горепосочените методи.

Също така, правилното съхранение играе ключова роля в предпазването на бижуто от потъмняване и от нараняване на повърхността. Както вече споделихме с вас, едно от нещата е да сваляте вашите сребърни бижута, когато използвайте препарати, козметика, гримове, парфюми и други продукти, съдържащи химикали. Едно от правилата е бижутата да са последният аксесоар, който добавяте към вашата визия.

И не на последно място е начинът, по който съхранявате вашите бижута. Стремете се максимално да предпазите покритието от надраскване и триене. Затова е важно да помислите къде и как съхранявате сребърните бижута. Някои от тях могат да имат камъни, които да се наранят.

За целта използвайте хубава кутия за бижута с отделение за всяко бижу, така че да бъде отделно от останалите и да няма опасност от допир. В Selina Jewellery всяко закупено бижу получавате в малка, практична кутия, така че можете да го съхранявате в нея. Друг начин на съхранение е чрез използването на отделни торбички или найлон.

Също така пазете вашите сребърни бижута от пряка слънчева светлина и влага, тъй като те също оказват влияние върху потъмняването на този малък, но много ценен аксесоар.

В заключение ще кажем, че потъмняването на сребърните бижута не е нещо, за което трябва да се притеснявате. Разбира се важно е да се стараете да съхранявате правилно вашите сребърни бижута и да полагате необходимите грижи за тях, за да им се наслаждавате максимално дълго време и да ги предпазите от възможно нараняване на материала.

Наред с това е от съществено значение мястото, от което закупувате вашите сребърни бижута. Съветваме ви да избирате лицензирани магазини, които имат богата история, дългогодишен професионален опит и традиции, които ги отличават. При покупката на сребро задължително трябва да получите сертификат за качество и автентичност.

Наред с това всяко сребърно бижу, което е с проба 925, трябва да има печат, поставен от държавна лаборатория, което доказва, че е преминало през лабораторна проверка и е потвърдено неговото качество.

В нашия онлайн магазин Selina Jewellery можете да получите всичко това – внимателно подбрани красиви колекции, високо качество, прецизна изработка и богато разнообразие. При покупката на бижу от нашия магазин вие получавате избрания продукт в красива опаковка заедно със сертификат за качество и автентичност.

Често задавани въпроси

Какви са причините за потъмняване на среброто?
Най-честите причини за потъмняване на среброто са:

● пряка слънчева светлина
● влага
● неправилно съхранение на бижутата
● допир с продукти, съдържащи химикали – козметика, гримове, парфюми, препарати за почистване и други.

Как да се справим с потъмняването на среброто?
За да предпазите среброто от потъмняване е необходимо да се грижите за тях по възможно най-добрия начин.

В тази връзка ви съветваме:

● да съхранявате вашите бижута в кутия за бижута с отделения, отделни кутийки за всяко бижу, в найлон или торбичка;
● да пазите вашите сребърни бижута от пряка слънчева светлина, влага и продукти, съдържащи химикали;
● да почиствате среброто с топла вода, с препарат за почистване на сребро или с паста за зъби ( в случаите, когато няма родиево покритие)