Камъни, Некатегоризирани

Интересни факти за диамантите

Естествените диаманти са съкровената мечта на много момичета. Оказва се, че ако ги имате, вие сте една от 1% от щастливите жени в света, които притежават диамант! За да бъдем по-точни, дори по-малко от един процент от жените в света имат бижута с диаманти, чието общо тегло е най-малко 1 карат (0,2 g).

Ето и още невероятни „диамантени“ факти.

Началото
Учените изчисляват, че най-старите добивани диаманти са на повече от 4 милиарда години, а повечето са на между 1 и 3,3 милиарда години. Извличането на тези скъпоценни камъни също се извършва от незапомнени времена: първите диамантени мини, които се намират в Индия – са на около три хиляди години.

Царят на диамантите
Титлата “най-голям диамант” днес носи така нареченият Златен юбилей (Golden Jubilee). Това е най-големият обработен и фасетиран диамант в света. Името му е дадено в чест на краля на Тайланд – Бумибол Адулядей (Рама IX). През 1997 г. поданиците тържествено предават на владетеля това съкровище с тегло 545,67 карата (109,134 грама). Диамантът държи още един рекорд: той е и най-големият кафяв диамант в света.

Перфектните пропорции
„Брилянтното“ кръгло изрязване на диаманта е най-известното в света и днес има повече от 58 разновидности. Общият стандарт е определен през 1919 г . В книгата си за изследване на отражението и пречупването на светлината в диамант (Diamond Design: A Study of the Reflection and Refraction of Light in a Diamond), математикът Марсел Толковски публикува идеална формула и описва правилата за създаване на перфектен фасет, което гарантира най-високата степен на блясък в диаманта.

Добрият пример
Традицията да се прави предложение на любим човек с подаряване на диамантен пръстен започва през 1477 г. с леката ръка на ерцхерцог Максимилиан Австрийски. Неговата любима, Мария Бургундска, е първата в историята, получила инкрустиран с диамант пръстен във формата на буквата „М“. Заможните дами по това време първи се поддават на чувството, наречено „Искам като нейното“, а мъжете остава да поддържат обичая, каквото правят и до днес.

В колекцията ни Silver&Diamonds ще откриете класически модели бижута на ювелирния бранд SOKOLOV, инкрустирани с диаманти с естествен произход и безупречна шлифовка.

#диамант #брилянт #годеженпръстен

Related Posts