Некатегоризирани

Какво представлява родият и как се използва в бижутерията

родий

Родият е рядък, твърд, сребристо-бял метал, устойчив на корозият. Спада към благородните метали и е от групата на платината. Освен в бижутерията, той се използва и в индустрията като катализатор, а също така е предпочитан при направата на сплави поради голямата си твърдост (над 2 пъти по-твърд от златото и среброто) и високата си температура на топене. И тъй като добивът му е едва няколко тона на година, бижу от чист родий би струвало цяло състояние – цената на унция родий достига няколко хиляди лева. Разбира се, такива бижута съществуват, но не всеки може да си ги позволи. Пол Маккартни, например, получава диск от чист родий като признание за най-продавани артист и композитор. Така той влиза в рекордите на Гинес. Преди 10 години имаше слухове, че Барак Обама е купил пръстен от родий и инкрустирани диаманти, струващ 30 000 долара за съпругата си Мишел Обама като благодарност, че е била до него и го е подкрепяла, но по-късно тези слухове бяха опровергани.

Заради високата цена, родият в бижутерията се използва основно за покритие на бижута. Твърдостта и антикорозионните му качества предпазват повърхността на бижутата от надраскване, разяждане и потъмняване. Нанесен като много тънък филм върху сребро, той придава блясък, който среброто не притежава само по себе си.

При родирането, покритието е с толкова минимално, че реално теглото му е незначително и затова, в повечето случаи, определящ за цената на самото бижу е материала на основата- злато, сребро, платина, стомата- отколкото използвания родий.

Въпреки високата си устойчивост, родият не е неразрушим. Макар да е твърд и да се драска трудно, при по-невнимателно отношение, бижуто с покритие от родий може да загуби блясъка и красотата си. Добре е да внимаваме да не нарушим покритието при удар. За почистването на този тип бижута е достатъчно да използваме мека навлажнена кърпичка за полиране на бижута.