Камъни

Марказит – Лъчистия камък

Марказитът е минерал, познат на човечеството от древни времена, изключително красив и особено въздействащ на зрително и енергийно ниво. Наричан е камък на инките, поради факта, че те са го открили и използвали за първи път. Вграждали парченца от него в своите накити, които по-късно били открити от археолози. В древен Египет, минералът бил на особена почит. Има сведения, че Клеопатра е носила бижута с марказит, защото се е смятало, че той запазва младостта и красотата на собственика си. В Средновековието се е използвал като магически инструмент от магове и алхимици, поради високата си енергийна мощ, а по време на Викторианската епоха, изящният камък е бил особено популярен сред аристократите.

 

Марказитът по същество е железен сулфид, като сярата в състава му, определила и наименованието му: Мarcasite преведено от арабски е серно вещество. Той е непрозрачен, крехък кристал със сиво-жълто оцветяване, със зелени оттенъци и метален блясък, който на слънчева светлина придобива изключително красиво, меко и загадъчно сияние – отличителната черта на минерала. Именно заради очарователната му игра със слънчевите лъчи е нарeчен лъчист камък. Днес се добива главно в Урал, Боливия, западна и средна Европа.

 

В литотерапията  е широко застъпен особено при стрес, депресия, безпокойство. Повишава общия тонус, настроението и работоспособността.Известен е и като детски талисман- смята се, че амулет от марказит е особено подходящ за неспокойни, плачещи бебета.

 

 

В съвременния ювелирен свят се смята, че лъчистият камък е по-достъпният естествен заместител на диаманта, или вторият най-добър приятел на жената. Марказитът пленява с красотата си и е високо ценен от дами с афинитет към фини бижута, наподобяващи дантела. Най-често се инкрустира в сребро, което подчертава неговата особена красота, а като комбинация в бижута, често е използван редом до оникс и седеф. Много от накитите със загадъчния лъчист камък се изработват ръчно, а най-добри в извайването на бижута с марказит са Тайландските майстори.  Разкошни, бляскави, ефирни- такива са бижутата с марказит! Такива са и колекциите с марказит на SELINA!