Символи при бижутата

Най-известните бижута в света

Има случаи, когато се наблюдава грешно схващане, че бижутата са просто един моден аксесоар. Истината, обаче, е съвсем друга. Неведнъж сме споделяли с вас, че бижутата играят важна роля в обществото и в нашия живот, те често носят със себе си богата история, пазена дълги години.

Интересен е фактът, че много скъпоценни камъни и известни бижута имат любопитно минало, което дава възможност на историците и почитателите, интересуващи се от историята на бижутата, да надникнат в техния свят от времето им на създаване до днес.

В древността някои от бижутата са били заграбени от завладени земи. Други са били купувани от известни личности като подарък за своя любим или любима. А трети имат богата семейна история и се предават от поколение на поколение.

Не можем да отречем, че част от тези бижута имат завладяваща история и хората се вълнуват от легендите за тези съвършенства. В тази статия ще се потопим малко по-дълбоко в историята на едни от най-известните бижута в света – пръстени, колиета, диаманти …

Сапфиреният годежен пръстен, който първоначално носи принцеса Даяна през 1981 г.
Това е един от най-известните годежни пръстени в света – пръстенът, който принц Чарлз подарява на лейди Даяна през 1981 година, когато иска нейната ръка.

Това е един необикновен пръстен, избран от самата лейди Даяна. Той не е изработен по поръчка или персонално създаден за нея. Всъщност, пръстенът е бил на бившия придворен бижутер Garrands, като е бил достъпен и за други клиенти. Но лейди Даяна се влюбва в него, тъй като ѝ е напомнял за нейната майка.

Годежният пръстен има 14 на брой диаманта, които обграждат 12-каратов сапфир с овална шлифовка. Самата халка и обковът са направени от 18-каратово бяло злато. Първоначалната цена на пръстена била 28 000 британски лири. Днес неговата стойност е много по-висока от тази.

Ето как изглежда репликата на пръстена –


Източник на снимката: Wikipedia

По-интересен е скандалът, който предизвиква този пръстен. Причината е, че лейди Даяна си избира “обикновен” пръстен, който е можело да бъде купен от почти всеки. Според някои от двора, пръстенът е трябвало да бъде по поръчка, специално направен за нея.

И въпреки това, днес сапфиреният годежен пръстен е сред най-известните бижута в света. А и не можем да отречем, че е изключително красив. След като лейди Даяна се развежда с принц Чарлз, той съхранява пръстена.

Малко след като тя умира, Чарлз позволява на своите синове да вземат вещ на майка си, която да им остане като спомен. Принц Уилям избира златен часовник Cartier, а по-малкият му брат Хари взиме именно годежния пръстен.

Години по-късно, когато принц Уилям решава да поиска ръката на Кейт Мидълтън, Хари поверява пръстена на своя по-голям брат. Така пръстенът, сложен на безименния пръст на Кейт Мидълтън, става и едно от най-ценните бижута в световен мащаб.

Знаменитият „Кулинан“ остава най-големият диамант, който някога е бил открит
25 януари 1905 година е една изключителна дата, когато в мина “Премиер” в Претория, Южна Африка, по време на рутинна инспекция е открит 3 106-каратов диамант с тегло 1,33 кг. Името, което му дават, е Кулинан. Скъпоценният камък е най-големият, откриван някога.

Фредерик Уелс се е намирал на около 5 метра под земята, когато забелязва блясък. Още в същия ден откритието е представено на собственика на мината, сър Кулинан. Именно на него се кръщава диаманта, който на по-късен етап е подарен на крал Едуард VII за неговия рожден ден.

Кралят е бил много притеснен относно това как диамантът ще се транспортира от Африка до Лондон. Затова и решава да изпрати фалшив диамант с детективи, като по този начин цели да отклони вниманието. През това време истинският диамант пътува към Лондон, опакован в обикновена кутия.

Крал Едуард VII решава да повери камъка на ръководителя на диамантената компания “Ашър”, Джоузеф Ашър. Това, което се знае, е, че са му отнели около шест месеца, за да изучи камъка преди да започне да го шлифова. При първия опит за шлифовка стоманеното острие се чупи, но диамантът остава непокътнат.

Вторият опит е успешен, тъй като диамантът се чупи на две, както е и трябвало да стане. По-късно скъпоценният камък е разделен на девет по-големи камъка и около 100 по-малки, чиято обща стойност надхвърля милиони долари, което ги прави едни най-скъпите бижута в света.


Източник на снимката: Wikipedia

„La Peregrina“
“La Peregrina” е една от най-известните перли в света, която предизвиква огромно вълнение. Перлата има форма на круша и се счита, че е една от най-симетричните естествени перли, които са откривани някога. Това малко съвършенство крие в себе си богата история, започвайки от пътя към свободата и стигайки до необикновен подарък за Свети Валентин.

Наситената от емоции история на перлата La Peregrina започва в периода около XVI век край бреговете на Панама, където е открита от африкански роб. Като награда за впечатляващото откритие той бива освободен.

По-късно след като перлата достига до ръцете на бъдещия крал Филип II, той я подарява на английската кралица Мери I като сватбен подарък. На един от най-известните си портрети, който е дело на Антонис Мор, кралицата носи перлата като висулка.

След нейната смърт, сестра ѝ кралица Елизабет I, връща на дипломацията на Испания перлата, където и остава като скъпоценност за следващите 250 години.

През 1969 година Ричард Бъртън купува перлата от Хамилтън, който до този момент е собственикът на скъпоценния камък. Купувайки перлата, той я подарява на съпругата си Елизабет Тейлър за празника Свети Валентин и по случай първата година от техния брак.

Дълги години Елизабет пази перлата до момента, когато решава да поръча на Ал Дюранте, бижутер от Cartier, да направи перлена огърлица, в която да бъде и La Peregrina. След смъртта ѝ огърлицата е продадена за сумата от 11 милиона долара. Купувачът е анонимен и няма информация за него.

The Tiffany Yellow Diamond
Жълтият диамант на Tiffany е един от най-известните диаманти в цял свят. За него няма точни данни за това кога е открит, но се смята, че това е около 1877 – 1878 година в една от мините на Кимърли в Южна Африка.

Той е собственост на Tiffany & Co. Със своите 128,54 карата жълтият диамант на Tiffany е вторият по големина жълт диамант в света.

На гемолога на Tiffany & Co, д-р Джордж Фредерик Кунц, му отнема около година, за да шлифова диаманта по възможно най-добрия начин. Характерното за скъпоценния камък е необичайният брой фасети. Според някои тяхната цел е да се намали блясъка и да се придаде по-опушен вид.

Жълтият диамант на Tiffany е бил изложен във водещия магазин на компанията Tiffany & Co в Ню Йорк за повече от 70 години. Този изящен камък се е предлагал за продажба едва няколко пъти.

През 1951 година е бил първият опит, когато е договорено да се купи за сумата от 500 000 щатски долара, но сделката така и не се осъществява.

След това през 1972 година се появява обява в “Ню Йорк Таймс”, от където става ясно, че компанията Tiffany & Co продават диаманта за 5 млн. долара. След няколко години, през 1983 година, диамантът е оценен на стойност от 12 млн. долара.


Източник на снимката: Wikipedia

Зашеметяващата огърлица, която се появява през 1997 г. във филма “Титаник”
“Heart of Ocean” е името на измисления син диамант, който заема ключова роля в един от най-запомнящите се филми “Титаник” от 1997 година. В сюжета на филма този 56-каратов диамант с формата на сърце е бил притежание на Луи XVI.

Въпреки, че бижуто от филма не е истинско, то и до днес си остава едно от най-популярните и разпознаваеми в цял свят. Интересното е, че диамантът е вдъхновен от истински такъв, а именно 45,52-каратовият диамант, носещ името “Hope”.

Негов притежател е бил наричаният като “краля на диамантите” и “бижутера на звездите”, Хари Уинстън. Той го купува през 1949 година при разпродажба на имуществото на Евалин Маклийн и е най-ценният диамант в неговата колекция. Скъпоценният камък е оценен на около 350 милиона долара.


Източник на снимката: Wikipedia

Годежният пръстен на Меган Маркъл
Меган Маркъл винаги е била интересна за широката аудитория със своя стил, но едва ли има нещо по-търсено и анализирано от нейния годежен пръстен. Принц Хари сам проектира годежния пръстен от уелско злато и с диамант от Ботсвана, място, което има специално значение за двойката.

Малко по-късно пръстенът претърпява промяна. Принц Хари наема известната бижутерка Лорейн Шварц, която да направи промени по годежния пръстен, свързани с размера и самата халка. Така пръстенът вече е с тънка халка от жълто злато, обсипана с диаманти от микропаве.

Mouawad – Най-ценно
Mouawad е международна компания за луксозни бижута и часовници, открита през далечната 1890 година. Тя е известна със своите Гинес рекорди, всички те започват с думите “най-ценното”.

Така сред тях е и най-ценната огърлица, известна като L’Incomparable. Колието е създадено от ливанския бижутер Mouawad и се оценява на около 55 милиона долара.

То е с един от най-безупречните в цял свят диаманти – жълт и стъпаловидно шлифован диамант с тегло 407 карата, прикрепен към верижка от розово злато, украсена с още 91 бели диаманта с тегло над 200 карата.

Всички те са с асиметричен дизайн, който напомня на листата на лоза. Това, което се знае, е, че жълтият диамант е намерен случайно от младо момче в Африканско Конго. Бил е захвърлен в купчина минни отпадъци.

Колие от Уилям Голдбърг Брайълет
Уилям Голдбърг Брайълет е сред световноизвестните имена, свързвани с диамантите и то с най-зрелищните скъпоценни камъни, които могат да се срещнат в света. Роден е в Бронкс на улица “Тифани”. Пътят му към диамантите и любовта към тях започва още когато е малък.

Родителите му го изпращат да чиракува като обработва диаманти. С изключителен талант, виждане и усещане, той създава бизнес, който днес се асоциира с диамантените бижута.

Това, с което се характеризира, е, че за него шлифовката е една от най-важните характеристики на диаманта, защото така се разкрива истинската красота на камъка. За него работата с диаманти е една магия.

В даден момент, в живота му се появява груб диамант с тегло 160,5 карата, познат като Брайълет. След като попада в ръцете на Уилям Голдбърг, камъкът бива обработен до получаването на красив и бляскав уникат с тегло 75 карата, продаден на търг за 11.1 милиона долара.

Бижутата и скъпоценните камъни винаги си били и ще бъдат високо ценени. В света има хиляди малки съвършенства, всяко едно от тях уникално само по себе си. Всеки камък и всяко бижу носи своята енергия и усещане. Именно затова украшенията могат да бъдат специален подарък както за нас, така и за любим човек.

Често задавани въпроси

Кои са най-известните бижута?
Част от най-известните бижута в света са :

сапфиреният годежен пръстен на принцеса Даяна
най-големият диамант в света “Кулинан”
перлата “La Peregrina”
жълтият диамант на Tiffany
огърлицата от филма “Титаник”
годежният пръстен на Меган Маркъл
най-ценните бижута на Mouawad
диамантеното колие от Уилям Голдбърг

С какво са известни те?
Бижутата са известни с различни неща, но това, което най-много ги отличава, е тяхната история, скъпоценни камъни, начин на изработка и тегло.