Символи при бижутата

Наследствените бижута – една традиция от векове

наследствени бижута

„Един ден този пръстен ще е твой“ – колко много жени са чували това от своите баби или майки. Бижутата, които се предават от поколение на поколение, често имат не само парична стойност, но и емоционална такава – това са накити, които може да са видяли войни, да са преминавали тайно граница, да са били притежание на важни хора, да са купени с последните пари на някой, само и само да спечелят сърцето на млада дама – историите около бижутата често са по-впечатляващи дори от самите бижута. А и се твърди, че семейното бижу носи енергията на рода, това го прави още по-ценно и приятно за носене – чувството, че принадлежиш, че имаш корени, не може да се измери с пари.
Искаме да ви представим няколко важни аспекти, засягащи наследствените бижута:
Оценка
Повечето наследствени бижута нямат сертификат – той е изгубен отдавна или никога не е същесвувал такъв. Затова, ако ви е интересно колко струват, можете са се обърнете към оценител, който да ги изследва и да ви даде ориентировъчна цена за бижуто към днешна дата. Ако знаете, че бижуто е било носено от обществена личност, не забравяйте да споменете този факт на оценителя – това може да е от решаващо значение за стойността.
Съхранение
Ако наследствените бижута са с висока стойност, направени със скъпоценни камъни и ценни метали, добре е да се съхраняват в сейф. Всеки накит е редно да е в отделна кутия или подходяща торбичка за бижу – това ще го предпази от евентуално надраскване или деформиране. Препоръчително е периодично да се почистват и полират от бижутер.
Преправяне
Особено романтично е, когато мъж реши да използва диамантите от колието на баба си, за да направи годежен пръстен за любимата си. При такова решение, трябва да изберете добър бижутер, който да направи проект на бижуто, съобразен с материала, който му предоставяте.

И накрая, ако нямате много наследствени бижута, можете да се погрижите за идните поколения, като разгледате нашите предложения! Създавайте истории със своите накити!