Символи при бижутата

Символиката в бижутерията

Бижутата са перфектният завършек на всяка визия. Но зад техния красив дизайн, често се крие по-дълбок смисъл. Всъщност, символиката в бижутерията е много по-силна, отколкото дори можем да си представим.

Включването на културни символи в бижутата не е нова концепция. Самите бижута съществуват от стотици години, което прави тяхната история богата. Бижутата често са били използвани от различни култури в техните ритуали и важни моменти, като са имали личностно и духовно значение.

Най-често срещаните символи при направата на бижута и тяхното значение
Символиката на бижутата винаги е била популярна. Има хора, които носят символични бижута, за да заявят своята вяра и култура, докато други ги носят като амулет за късмет и защита. Ако сте любопитни да разберете повече за различните символи, то останете и се гмурнете в символиката и нейното значение.

Кръст
Кръст, като символ, е един от най-популярните в бижутерията и най-носените сред хората. Причината затова е тясната му връзка с християнството. Много хора избират да носят кръст, за да покажат своята вяра или защото вярват, че той ще ги пази от лоши очи и в трудни моменти.

В повечето случаи, той се носи като висулка, поставена на верижка или като гривна. Интересното е, че има различни вариации на кръста. Така, например, гръцкият кръст е характерен с това, че раменете му са еднакви по дължина, което го прави почти еднакъв със знакът плюс.

Латинският кръст (на латински crux immissa) е познат със своите три еднакво дълги рамене и едно по-издължено вертикално. А етиопският, от своя страна, се характеризира с по-сложен и много характерен дизайн, който значително се отличава от останалите видове. Той има сложно създадена решетка, която е символ на вечния живот.

Нещо повече, извън религиозната символика, от гледна точка на своите четири рамене, кръстът се свързва и с четирите основни елемента – земя, въздух, вода и огън. Освен това той може да се асоциира с четирите посоки, а именно север, юг, изток и запад.

сребърен кръст, цирконий, родиево покритие

Ръката на Хамса
Ръката на Хамса е още един много популярен символ, разпознаваем в различните култури. Той често се среща в мюсюлманството, но и не само, като неговото предназначение е да пази от зло, лоши очи и вреда. Ръката на Хамса може да има няколко значения в зависимост от това как е изобразен символът.

Така, например, ако пръстите са прибрани един до друг, то се счита, че носи късмет на притежателя на бижуто. Също има различно значение, когато пръстите сочат нагоре и надолу. В случай, че те сочат нагоре и са прибрани настрани, то служи да предпази от зли очи.

Ръката на Хамса в различните култури и религии носи различно име:

Ръката на Фатима – това е едно от най-често срещаните. Името се среща в ислямската религия и е взето от името на дъщерята на пророка Мохамед Фатима ал Захра.
Хамса – това е дума с еврейски произход и означава числото пет.
Ръката на Мириам – идва от еврейската култура и носи името на Мириам, сестра на Мойсей и Аарон.
Ръката на Майка Мария – това име не е толкова популярно, но то е познато в християнството, като в този случай ръката на Хамса е кръстена на Дева Мария, майката на Исус Христос.

сребърно колие, Ръката на Фатима, цирконий, родиево покритие

Дървото на живота
Дървото на живота е един изключително красив елемент с дълбоко значение. То се среща в редица култури, като се счита за връзка между трите свята – на земята, на небето и под земята.

За християните дървото на живота се е намирало в центъра на Едем, а при скандинавците то носи името Игдрасил. За маите то е Яхче, като крайните клони на дървото представлявали дома на съответните богове.

За египтяните дървото на живота е явор, който свързва двете понятия с живот и смърт. А причината за това е падането на листата през есенния сезон и цъфтежа по време на пролетта.

Дървото на живота освен, че е било изобразявано като дом на различни богове, то самото е било възприемано като такова. Примери за това са шумерският бог Думузи и хиндуисткият Брахман.

Освен с божественото, дървото на живота носи и друг смисъл, а именно този на тук и сега, на корените, на солидната основа, която често се оказва нещото, към което се стремим. Дървото носи и мъдрост в себе си, заради стремежа да се учим и растем като личност и духовно.

Дървото на живота е символ на семейството. В някои култури се наблюдава комбинация от дървото с други символи, които могат да бъдат разтълкувани по различен начин във всяка една култура.

сребърен медальон, дърво на живота, цирконии, родиево покритие

Окото на Назар
Злото око, наричано на турски Nazar Boncugu, е много популярен символ, който често се среща и в България. Той се свързва с ориента, като това, което се знае е, че злото око възниква в Гърция през VI век пр.Хр. Първоначално този символ се е изобразявал върху съдове.

Днес, обаче, той по-скоро влиза в ролята на амулет като защита от лош късмет и нещастие, причинено от зли очи. Злото око е известен с това, че се носи против уроки. Хубавото на символа е, че може да бъде носен навсякъде и от всеки, тъй като не би могъл да засегне религиозните и културни различния.

Интересен е фактът, че този символ често се е носил от известни личности и такива, които са били кралски особи. Интересът към него е предизвикал бижутерите да създадат различни вариации на злото око.

сребърно колие, окото на Назар, цирконий, родиево покритие

Пентаграм
Пентраграм е символ, представляващ петолъчна звезда, която се е срещала най-често в древни цивилизации като Латинска Америка, Египет, Гърция, Индия и Китай. Този символ е имал и астрономическо значение, тъй като се е свързвал с петте видими планети.

Също така, Питагор, виден гръцки математик, счита, че пет е числото на човека, тъй като го свързва с петте ни сетива и с петте елемента (огън, вода, въздух, земя и психика). Богинята на лечението Хигия също е била свързана с този символ, тъй като името ѝ включва елементите вода, въздух, земя, дух и огън.

В Християнството пентаграмът също е бил ценен и се е считал за нещо божествено. Петте рани на Исус по време на разпятието е още едно тълкуване на пентаграма. Петолъчката се свързва със защита от лоши очи, а също така носи древно усещане.

сребърен медальон, без камък, оксидирано сребро, пентаграм

Звезда
Замисляли ли сте, че елемент във формата на звезда е също част от символиката в бижутерия. Звездата защитава и носи божественото в себе си, тъй като се свързва с небето. Известната Давидова звезда, която идва от еврейската култура, се счита за мощна защита. От друга страна, Витлеемската звезда е Божието напътствие.

Звездата има значение на превъзходното, духовността, мотивацията и напътствията. Звездите с пет или седем лъчи се е смятало, че носят късмет на притежателя на бижуто.

сребърно колие, звезда, розова позлата, без камък

Ключ
Ключът също има интересно значение. Счита се, че той има силата да разкрива неща, които до този момент са били неизвестни. В културите от Далечния Изток вярват, че ключът е символ на късмет и щастие. Той има значение на привличане на богатство и премахване на всякакви физически, интелектуални и духовни ограничения.

Притежаването на висулка или друг тип бижу под формата на ключ се свързва и с отваряне на нови хоризонти и привличане на неизвестни приключения. Днес, обаче, сякаш значението на ключа се е променило.

Подаряваме ключ, когато искаме искаме да поверим сърцето на някого и да му се доверим. В романтичен аспект размяната на ключове е знак, че връзката се развива и е поставено началото на съвместния живот на двама влюбени.

Накратко можем да кажем, че ключът като елемент има няколко значения, взети от различните култури по цял свят. Именно затова този символ е по-универсален и много подходящ за подарък на човек, който ви е много близък, независимо дали става въпрос за жена, мъж или скъп приятел.

сребърен медальон, ключ, цирконий, родиево покритие

Сърце
Сърцето е един от елементите, който е с най-популярно значение. То намира място не само в бижутерията, но и в почти всеки друг аспект.

Като малки рисувахме сърце и изписвахме имената си заедно с това на човека, в който сме влюбени. Всъщност, самата идея за това, че сърцето символизира любовта датира от векове и това не се е променило до днес. Но най-силно влияние има в античната бижутерия.

Един от основните мотиви на елемента сърце е свързан с предаността, привързаността, любовта и приятелството. Още в края на Средновековието се е наблюдавало използването на сърцето за изразяване на любов. Най-голяма популярност придобива във времето около XV и XVI век, когато започва все по-често да се използва в изработката на бижута.

Интересна е историята на крал Едуард VIII и Уолис Симпсън с това, че тя получава подарък от краля, който представлява талисман във формата на сърце с надпис Сърцето има своите причини. Бижуто е дело на Cartier.

Заради любовта си към Уолис, крал Едуард VIII се отказва от престола си и се жени за любимата си жена. След сватбата и след като те станат херцог и херцогиня на Уиндзор, Уолис написва мемоарна книга, чието заглавие носи надписа от бижуто, а именно Сърцето има своите причини.

Като много други елементи, сърцето, комбинирано с други мотиви може да промени своето значение. В Джордианската и Викторианската епоха, скъпоценните камъни са били важна част и са имали значение при изработката на сърце.

Имало е така нареченото сърце на вещица, което се е характеризирало с това, че дъното му е извито на една страна. То е служило за амулет и да пази от зли очи и вещици. Друг важен мотив в някои култури е било сърцето в държащи го ръце, което е можело да се чете като привързаност.

Преплетените сърца са били символ на вечната и безкрайна любов. Двойните сърца с корона означавали “царуването на верността над брака”, а носенето на единично сърце с корона символизира “владетелят над моето сърце”

Сърцето с пламък на своя връх е свързано със страстта, но и с преданата и религиозна любов. А катинар или медальон под формата на сърце означава заключване на спомен за скъп човек.

И не на последно място е сърцето със стрела, която минава през него. Този елемент се свързва с Купидон и стрелата, която изстрелва към сърцето на този, който трябва да се влюби.

Интересна е комбинацията на сърце и ключ, където има две основни значения. С него можем да кажем, че някой има ключ към нашето сърце или ние имаме към неговото.

нежно сребърно колие, сърце, катинарче, цирконий, родиево покритие, танцуващ камък,

Е, за какво жадувате днес – здраве, успех, любов и щастие? Какъвто и да е вашият копнеж, то трябва да знаете, че всичко започва отвътре навън. Важно е да си мислим за желанието, силно да вярваме в него и да се опитаме да го визуализираме такова, каквото го искаме.

Бижутата със своята символика, от своя страна, ни помагат да не забравяме за нашите копнежи и често да си мислим за онова, което тайно искаме да ни се случи.

Често задавани въпроси

Могат ли да символизират нещо бижутата?
Бижутата, освен красиво украшение, могат да изобразяват символ. Значението на символите е различно и зависи от избрания елемент.

Какви са основните символи в бижутата?
Най-често срещаните символи сред бижутата и част, от които ще намерите в Selina Jewellery, са сърцето, ключът, ръката на Фатима, кръст, звезда, злото око, Дървото на живота и пентаграма.

Защо да изберем бижу със символ?
Бижутата със символ са чудесен избор, ако искате да направите подарък на любим човек, тъй като те могат да носят хубаво послание и да се превърнат в скъп спомен.