Камъни

Ситалът- новата страст на бижутерите

ситал

Ситалът е уникален материал, създаден в лаборатория от основните компоненти в състава на естествените скъпоценни камъни – Al2O3 и SiO2. Той прилича на топаз, но е хидротермален камък. Това не е стъкло или евтина имитация, а е изкуствен аналог на естествен минерал. Той е запазил всички свойства и характеристики на истинските скъпоценни камъни, но се различава по произход. Докато естествените минерали се образуват в продължение на хиляди и милиони години, ситалът се отглежда в лабораторията за 2-3 седмици.
Този кристал има отлични свойства и сравнително ниска цена. На фона на изчерпването на запасите от естествени скъпоценни камъни, е предпочитан за инкрустация в бижутерията и от природосъобразна гледна точка,

Първата информация за ситалът датира от 18 век, след лабораторни опити за добив на стъкло с висока твърдост устойчивост на топлина. В света на бижутерското изкуство навлиза едва през 70-те години на 20-ти век след усъвършенстване на оптичните му качества.

Свойства

Днес ситалът съчетава най-добрите свойства на естествените камъни.

Цветът и блясъкът са безупречни дори при големи размери на камъка. При допир и триене, обикновеното стъкло с течение на времето помътнява и помътнява, докато ситълът запазва кристалната си прозрачност дори след 10 години.

Цветът на кристала зависи от багрилото, добавено по време на производствения процес. Ситалите могат да бъдат оцветени в неограничен брой нюанси и да се постигнат точните цветове на почти всички скъпоценни камъни.

Ситал кристалите имат висока плътност, твърдост и устойчивост на износване. По отношение на здравината, те се конкурират със стоманата.

Инкрустирани в бижута, ситалите са устойчиви на надраскване и запазват първоначалния си вид дори когато бижутата се носят активно. За разлика от ситала, евтините имитации на минерали от стъкло, имат ниски стойности на твърдост и това се проявява под формата на драскотини и намаляване на оптичните свойства с времето.

Ситалите са отлични заместители на естествените камъни. Човек без специални познания едва ли ще успее да различи изкуствен кристал от истински топаз или турмалин: почти невъзможно е да се направи това с просто око.

Коя ценителка на бижута с цветни камъни не би добавила ситал в колекциите си…