Камъни

Танзанитът- един от най-редките камъни на Земята

танзанит

Танзанитът е изключително рядък и много ценен минерал с оцветяване вариращо от ултрамарин до нежно пурпурно. Открит е сравнително късно през 1967г. в планинския масив Килиманджаро в Африка. Наречен е Танзанит по името на страната в пределите на която е бил намерен – Танзания. Легенда разказва, как след силна гръмотевична буря, местното племе – масаи се върнали в планината със стадата си. Там на мястото на кафяво – сивите камъни открили блестящи синьо-лилави такива. Започнали да ги прибират в торбите си, вярвайки че били пратени от боговете, за да им донесат късмет, щастие и по-добър живот за идните поколения.
Танзанитът е разновидност на цоизита, а цветът му е предимно в нюанси на синьото, понякога с виолетови, зеленикави, или сиви оттенъци, видими при завъртане. Синия си цвят дължи на ванадия в състава му. Среща се единствено в Танзания и никъде другаде по света, като се смята, че находищата му там са почти изчерпани. Това го прави изключително рядък, а оттам и много скъп, с тенденция за още по-голямо повишаване на цената, след като бъде напълно изчерпан от земните недра. В момента цената му може да достигне до 1000 долара за карат, като най-желани са камъните в синьо с пурпурно трептящи отенъци, които са особено ефектни при големина над 10 карата. Заради своите качества често е сравняван със сапфира. В суров вид камъните са кафяво-жълти, но бижутерите внимателно ги загряват до температура около 500°C, когато цветът се видоизменя до изискано синьо. Както и други камъни, танзанитът има свойството да придобива различни цветове, когато е гледан под различен ъгъл.
Най-големият танзанит в света e синьо-виолетов скъпоценен камък с тегло 16,839 карата , или повече от 3 кг.
Широко използван е в литотерапията при cтpec и виcoĸo ĸpъвнo нaлягaнe. Toй възcтaнoвявa жизнeнocттa нa opгaнизмa, ocoбeнo нa ĸoжaтa и ĸocaтa, тъй ĸaтo пoвишaвa peгeнepиpaнeтo нa ĸлeтĸитe. Смята се, че забавя стареенето. Благодарение на своя син цвят, танзанитът може да успокои очите, стига човек да го погледа продължително време спокойно.

сребърен комплект с танзанит
Танзанитът дава самообладание, спокойствие и хармония на собственика си. Той носи успех и ни помага да намираме баланса. Отличeн е зa мeдитaция, тъй ĸaтo yвeличaвa дyxoвнoтo ocъзнaвaнe. Има силата да преобразува негативните енергии в позитивни. Помага да изразим и проявим себе си. Прави ни съзнателни за живота, който водим. Превръща разрушителните подтици в градивни. 
Препоръчва се за хора с отговорни и прецизни професии, подложени на стрес на работното място като хирурзи, капитани на кораби, летци, тъй като усилва хладнокръвието и увереността в себе си. Чудесен е за работохолици, помага им да намалят темпото и да се отпуснат.Той е съзидателен камък, който провокира творческото мислене и креативността.Повишава настроението.
Танзанита е символ на любовта и семейното щастие. Носи мир, хармония и разбирателство в дома. Смята се, че ако камъкът се носи като брошка или висулка, ще донесе успех и в кариерата. В някои страни е прието да се подари на съпрузи за 24 годишнина от сватбата.
Най-добре е за жените да носят обеци с танзанит, защото положително една такова бижу ще озари външния им вид , ще ги направи ярки, самоуверени и очарователни. Жените с пръстен от танзанит ще привлекат вниманието на противоположния пол.

Танзанитът е чудесен избор за претенциозните жени по целия свят, чиито изискан вкус отразява вътрешния свят на стил и индивидуалност, и също така е символ на женственост, елегантност и чувственост. Изключителните визуални качества на танзанита го правят желан подарък и любимо бижу. Подчертава индивидуалността и красотата на дамите и им придава изискан и аристократичен вид.Прекрасен завършек на една впечатляваща и бляскава визия. Поразителният блясък на танзанита се подчертава и засилва, когато е комбиниран с бели и блестящи благородни метали. Сребро, бяло злато и платина, покрити с родий са чудесен избор за него.
Бижута с танзанит можете да откриете и в колекциите на SELINA тук.