fbpx Прескочи към основното съдържание

Танзанитът- вълшебно пурпурно

Танзанитът е изключително рядък и много ценен минерал с оцветяване вариращо от ултрамарин до нежно пурпуно. Открит е сравнително късно – през 1967г в планинския масив Килиманджаро в Африка. Наречен е Танзанит по името на страната, в пределите на която е бил намерен – Танзания. Легенда разказва, как след силна гръмотевична буря, местното племе – масаи – се върнали в планината със стадата си. Там на мястото на кафяво – сивите камъни открили, блестящи синьо-лилави такива. Започнали да ги прибират в торбите си, вярвайки че били пратени от боговете, за да им донесат късмет, щастие и по-добър живот за идните поколения.

Танзанитът е разновидност на цоизита, а цветът му е предимно в нюанси на синьото, понякога с виолетови, зеленикави, или сиви оттенъци, видими при завъртане. Синия си цвят дължи на ванадия в състава му. Среща се единствено в Танзания и никъде другаде по света, като се смята, че находищата му там са почти изчерпани. Това го прави изключително рядък, а оттам и много скъп, с тенденция за още по-голямо повишаване на цената, след като бъде напълно изчерпан от земните недра. В момента цената му може да достигне до 1000 долара за карат, като най-желани са камъните в синьо с пурпурно трептящи отенъци, които са особено ефектни при големина над 10 карата. Заради своите качества, често е сравняван със сапфира. В суров вид камъните са кафяво-жълти, но бижутерите внимателно ги загряват до температура около 500°C, когато цветът се видоизменя до изискано синьо.

Най-големият танзанит в света e синьо-виолетов скъпоценен камък с  тегло 16,839 карата , или повече от 3 кг.

Широко използван е в литотерапията при cтpec и виcoĸo ĸpъвнo нaлягaнe. Toй възcтaнoвявa жизнeнocттa нa opгaнизмa, ocoбeнo нa ĸoжaтa и ĸocaтa, тъй ĸaтo пoвишaвa peгeнepиpaнeтo нa ĸлeтĸитe.  Смята се, че забавя стареенето. Помага при проблеми с гръбначният стълб и прочиства от токсини.

 

Танзанитът дава самообладание, спокойствие и хармония на собственика си. Той носи успех, яснота и проникновение и ни помага да намираме баланса. Препоръчва се за хора с отговорни и прецизни професии, подложени на стрес на работното място, като хирурзи, капитани на кораби, летци, тъй като усилва хладнокръвието и увереността в себе си. Чудесен е за работохолици, помага им да намалят темпото и да се отпуснат.Той е съзидателен камък, който провокира творческото мислене и креативността.Повишава настроението.
Танзанита е символ на любовта и семейното щастие. Носи мир, хармония и разбирателство в дома. В някои страни е  прието да се подари на съпрузи за 24 годишнина от сватбата.

 

Изключителните визуални качества на танзанита го правят желан подарък и любимо бижу. Подчертава индивидуалността и красотата на дамите и им придава изискан и аристократичен вид.Прекрасен завършек на една впечатляваща и бляскава визия. Поразителният блясък на танзанита се подчертава и засилва, когато е комбиниран с бели и блестящи благородни метали- бяло злато или сребро с родиево покритие.

Уникални бижута изработени от танзанит можете да видите и в колекцията на SELINА.