Празнични идеи

6 съвета как да заблестите на бала- избор на бижу за бала

бижута за абитуриенти

Наближава времето, когато младите дами преминават през житейска промяна – разчупват училищната какавида, за да се родят като пеперуди в истинския живот. Този момент на раждане се отпразнува с пищен бал. И докато роклята без съмнение е най-важна, тази рокля може да бъде перфектно допълнена или пък съсипана с избора на аксесоари.
„По-малко е повече“ е един добър начин да решите какво да сложите. Тенденцията в избора на дрехи и аксесоари за официални случаи отдавна се промени в посока от помпозно към изчистено, така че в някои случаи е по-добре да НЕ сложите дадено бижу, отколкото да се престараете.

1. Злато или сребро
Този избор не зависи толкова от личните предпочитания, колкото от отблясъка на плата и цвета на роклята, както и дали по роклята вече има кристали, други камъни или перли. Комбинирайте метала на бижутата си според тях. Злато със злато, сребро със сребро, бронз с бронз. Освен това среброто подхожда на пастелните и перлените цветове, а златото – на земните цветове и на кристали.

2. Колието
Първото, което си представяме след една бална рокля, са ръце, които закопчават колие около нежната дамска шия. Колието може да бъде незаменим аксесоар, но не винаги. Балансът е всичко.
Рокли без презрамки с хоризонтално право деколте ще изглеждат добре с бляскаво колие с камъни, но само ако обеците са дискретни.
Рокли с по-дълбоки деколтета си подхождат с по-дълги бижута, а по-късите колиета стоят добре с високи или прави деколтета.
Колие за гърба или никакво колие е перфектният избор за рокли с гол гръб.
Кога НЕ е нужно колие
Ако роклята е с декорации на бюста, едно колие би направило цялостната визия претрупана и в края на краищата нито то ще изпъкне, нито красотата на роклята.

3. Обеците
Обеците акцентират върху горната част от визията, така че и с тях трябва да се внимава. Те трябва винаги да бъдат съобразени с модела, цвета, плата и инкрустациите по роклята, както и с останалите бижута и прическата.
Ако роклята е с по-неутрален нюанс, е добре да се изберат по-смели и цветни обеци, които да направят цялостната визия открояваща се.
При рокли с инкрустации около деколтето, обеците трябва да са по-дискретни и задължително да подхождат на стила на инкрустациите.
Ако роклята е без презрамки и е изчистена, тогава по-големи и пищни обеци са добър избор.
Разбира се, прическата също трябва да се вземе под внимание – по-изпъкващи обеци стоят добре на големи букли, иначе биха се загубили.

4. Диадемата
Добре подбраната диадема придава класа както на дълги, така и на къси прически. И като казваме диадема, имаме предвид красиво и дискретно бижу за коса – не е нужно да бъде тежко и пищно като корона на принцеса, може да бъде дори фиба с камъни или пера. Нека изборът на диадема (ако има такава) да зависи от цвета и модела на роклята, както и останалите бижута – например, ненатрапчиви обеци са задължителен аксесоар към бижуто в косата.

5. Гривните
Тук отново е важен балансът и хармонията в избора на цялостната визия – пищно колие стои добре с по-деликатни гривна и обеци, а по-голяма и открояваща се гривна стои добре с дискретни обеци и колие. Нека винаги има едно бижу, което да се откроява, а останалите да бъдат негови дистретни сподвижници.
И още нещо – ако роклята е с дълъг ръкав, по-добре да няма гривна.

6. Пръстенът
Първо, пръстенът трябва да бъде съобразен с гривната – дали въобще има такава и какъв размер е. Деликатните гривни се комбинират добре с по-смели пръстени и обратно. Освен това по-ненатрапчиите прътени добавят романтика и женственост към визията, а по-големите са за екстровертните личности, но също така и довършват ненатрапчивите бижута и аксесоари в случай, че сте избрали такива.

И накрая още няколко малки съвета:
При пазаруване на бижута и аксесоари е добре да носите роклята или поне парче плат от нея, както и снимка или мостра от камъните, ако е инкрустирана.
Ако приятели или роднини решат да подарят бижу за бала на младите дами, по-добре е да питат какво биха желали, отколкото да правят изненади, които могат да не подхождат на вечерта и роклята.