Полезни

Как да изберем правилния размер пръстен сами

Красотата на пръстена отчасти зависи и от това как стои на вашата ръка – ако пръстенът е прекалено тесен и притиска пръста ви или пък ако е прекалено широк и държите ръката си в неестествени позиции, за да го задържите, това е индикация, че размерът на пръстена не ви пасва.

Преди да стигнете до измерването на размера, първо направете подготовка. Размерът на пръстите зависи от околната температурата, от това в коя част от денонощието взимаме мярката, както и от специфичната форма на пръста.
Пръстите са най-тънки сутрин и когато е студено (в завимост от това как тялото обменя течностите, а и от топлината, която по принцип малко разширява – някои части на тялото могат да сменят размерите си по няколко пъти през деня), затова би било добре да измерите в края на деня, когато пръстите са с най-голям размер.
Освен това, ако ставите на пръстите ви са по-широки отколкото основата на пръста, трябва да измерите обиколката на ставата и обиколката на основата и да вземете осреднен размер, за да определите правилната мярка.

А ето и няколко конкретни начина да определите точния размер на пръстите си:

Бижутерски магазин
Това е най-сигурният начин да разберете размера си – във всеки бижутерски магазин има халки с размери, които можете да пробвате, за да видите кой е вашият. Не забравяйте отново, че значение имат температурата и в коя част от деня пробвате пръстена.

С хартиена лентичка или конец
Другият начин е да вземете конец или мека хартиена лентичка, да увиете пръста си без да го стягате прекалено, но и да не ви е прекалено хлабав и да отбележите с маркер и двата края, където се среща конеца. След това премерете с линия колко милиметра е от белязка до белязка. Това е обиколката на пръста ви и размера на пръстена, например 52 мм дължина на обиколката = 52 мярка пръстен.

Стар пръстен
Вземете стар ваш пръстен, който става на пръста, за който искате да си купите нов. С линийка измерете диаметъра на вътрешната страна на халката на пръстена ви. В таблицата по-долу може да проверите съответния диаметър на кой размер отговаря.

И още:
Ако искате да купите пръстен изненада, не се опитвайте да гадаете размера. Най-добре вземете тайно пръстен на човека, който искате да изненадате, и определете точния размер в бижутерски магазин или чрез измерване на диаметъра на халката.

Имайте предвид, че размерите на пръстите дори на едни и същи пръсти на двете ви ръце са различни, затова вземайте размера на всеки пръст поотделно.
Ако се чудите между два размера, вземeте малко по-големия.

Ако получите пръстен, който ви се струва малко голям (но все пак не ви пада), опитайте да го носите ден-два и почувствайте дали наистина не е вашият размер или просто сте го сложили в „по-тънката“ част от деня.

В магазини Selina използваме обиколката на пръстите като мярка. Цифрата оказва точната обиколка на пръстена по вътрешният му диаметър в милиметри и е равна на размера на пръстена. Можете да разгледате нашата подбрана колекция сребърни пръстени.