Камъни

Kой са най-известните сини диаманти в света?

Казват, че цветовете носят емоция. Синият цвят се свързва с интелигентност, доверие и спокойствие, наред с много други хубави качества. Истинската наука зад цветовете е сложна, но повечето от нас ще се съгласят, че синьото е сред от най-любимите и зареждащи цветове.
Дали в това се крие и страстта и обожанието към сините диаманти? Едно е сигурно- сините диаманти са сред най-редките от всички цветни диаманти на планетата. Те се образуват на екстремни дълбочини – приблизително четири пъти по-дълбоко от повечето диаманти – и получават цвета си от изненадващ източник: елементът бор, съдържащ се в дъното на древни океани, пренесен дълбоко в земната мантия от движението на тектоничните плочи.

Сините диаманти имат дълга и интересна история на популярност. Ето някои от най-известните сини диаманти, които са открити до сега.

Синята Луна
През 2015 г. 12,03-каратовият диамант „Синята луна“ беше продаден за над 48 милиона долара на търг. С 4 милиона долара за карат, диамантът Blue Moon е един от най-скъпите диаманти за карат, продавани някога. Диамантът е открит през 2014 г. в мината Premier в Южна Африка и демонстрира най-високата възможна степен на цвят за сини диаманти. Това означава, че е без никакви включвания или драскотини. Гемологичният институт на Америка (GIA) дори е етикетирал Blue Moon Diamond като вътрешно безупречен, перфектна степен на чистота.


Източник: Wikipedia

Синьото сърце
Друг диамант, за който наскоро беше определено, че е от мината Premier в Южна Африка, е диамантът Blue Heart. Произходът беше мистерия, докато група учени от Музея по естествена история към Института Смитсониън не заключиха, че диамантът е потомък на Южна Африка. През 1910 г. г-жа Unzue закупува диаманта Blue Heart от Cartier само две години след като е открит през 1908 г. Това е 30,62-каратов камък и най-големият диамант във формата на сърце в света. GIA оценява този диамант със степен на чистота VS-2 (много леки включвания) и може би е един от най-красивите диаманти в света.


Източник:Thejewelleryeditor

Звездата на хилядолетието на De Beers
Когато диамантът “Звезда на хилядолетието” на De Beers първоначално беше намерен с тегло 777 карата в Заир, масивният необработен диамант стана 6-ият по големина в света. Въпреки че точната стойност на диаманта все още не е записана, диамантът е застрахован за приблизително 145 милиона долара. След повече от 3 години рязане и полиране, диамантът Millennium Star стои в своята крушовидна форма и тежи 203,04 карата. Много рядко е да видите вътрешно безупречен диамант; Диамантът “Звезда на хилядолетието” е единственият камък, оценен както външно, така и вътрешно като безупречен.


Източник: De beers

Диамантът Надежда
Диамантът Blue Hope може и да не е етикетиран като безупречен, но е един от най-зашеметяващите скъпоценни камъни в света. Това е 45,52-каратов камък, открит в Индия. Народните приказки казват, че диамантът е бил прокълнат, защото е бил откраднат от окото на уплашена индуска богиня Сита. Асортимент от собственици през историята са преживели трудности, докато притежават този скъпоценен камък. Изненадващо, това няма да е първият път, когато диамант е известен с това, че е откраднат от религиозна статуя. Днес скъпоценният камък е част от Националната колекция от скъпоценни камъни и се оценява на 250 милиона долара.


Източник: The Telegraph

Вителсбах-Граф
Индия е един от най-големите производители на естествени цветни диаманти в света. Подобно на други известни диаманти в списъка, диамантът Wittelsbach-Graff произхожда от мините Kollur в Индия. Тежи 31,06 карата и е етикетиран като вътрешно безупречен от GIA. В момента диамантът е собственост на известния бижутер Лорънс Граф от Лондон и има стойност над 80 милиона долара.

Източник: GIA