Камъни

Кехлибарът- красивата капсула на времето

Естествен кехлибар

Кехлибарът принадлежи към малък клас органични скъпоценни камъни. Той не е нито кристал, нито минерал, а биологичен продукт на природата. Това е защитна смола, която е изтичала от живи дървета в гъсти праисторически гори и е вкаменявала в продължение на милиони години.

Гърците го наричали “камък направен от слънцето”. Омир възхвалява яркия му блясък, а египтяните го погребали в гробници за отвъдното. Днес е високо ценен в метафизичния свят заради своите енергични и лечебни свойства и заради чудната Жизнена сила, която носи.

Но слънчевата му красота не е единственото, което буди възхищение. Той осигурява триизмерен прозорец в праисторически екосистеми чрез безбройните включвания на животни и растения, които съдържа.

Как се е случило това?
Докато лепкавият сок е изтичал от древните дървета, веществото е действало като лепкав капан за мравки, пчели, термити и други насекоми. Части от цветя, листа и борови игли също са се превърнали в типични кехлибарени включвания, заедно с газови мехурчета. Тези вкаменени парчета от някога живи неща са се фосилизирали в втвърдяващия се кехлибар, създавайки завладяваща капсула за време.

Кехлибар, съдържащ по-големи животни като скорпиони, охлюви, жаби и гущери, може да бъде много ценен – ​​особено ако животните „включвания“ са запазени непокътнати.

Сигурно се сещате, че насекомите, вградени в кехлибар, са в основата на филма „Джурасик парк“. Историята е съсредоточена около клонирането на динозаври от ДНК, открити в кръвта на динозаври, засмукани от праисторически комари, които впоследствие са запазени в кехлибар. Филмът предизвика голям интерес към скъпоценния камък.

Как се добива?
Някои видове кехлибар се срещат в земята. Други видове са били издълбани от вода и пренасяни от приливи и отливи, изхвърляйки ги на плажове или крайбрежни райони. Балтийското крайбрежие, граничещо с Германия, Полша и Русия, все още е основен източник на кехлибар.

Подбрали сме специална колекция с естествен Балтийски кехлибар за всеки, който би искал да носи своята малка капсула на времето 🙂

Още интересни факти:

  • Най-старият кехлибар е на 320 милиона години!
  • Над 1000 напълно изчезнали вида животни и растения са открити в кехлибарени късове.
  • Кехлибарената стая, подарена през 1716 г. на руския Петър Велики, е направена от шест тона кехлибар.