Камъни

Мойсанит или диамант? Каква е разликата?

Диамантите може да царуват в света на бижутата , но те със сигурност не са единствената опция за скъпоценни камъни. Ако искате нещо различно и малко по-бюджетно, имате много възможности за избор, включително камъни, които изглеждат удивително подобни на диаманти, като мойсанитът.

От известно време, терминът мойсанит жужи в ювелирните среди и много от нас се питат какво е това- минерал, синтетичен камък, симулант? Мойсанитът е естествено срещащ се минерал, наречен силициев карбид, който е много рядък и не може да се намери в природата в достатъчно голям размер, за да бъде шлифован в еднокаратов скъпоценен камък. Поради тази причина мойсанитът, използван във фините бижута, се създава в лаборатория – за разлика от диамантите, които се срещат в природата. Въпреки различния си произход, тези два скъпоценни камъка имат много общи неща. Първият патентован производител на мойсанит в света е компанията Charles & Colvard. До 2018г. компанията държи всички патенти на камъка, предлагайки го под различни търговските марки: Forever One, Forever Brilliant и Forever Classic. Днес камъкът се произвежда от редица компании.
Но какво го прави толкова привлекателен и защо днес несъмнено е най-любимата ни алтернатива на диаманта?

Цена
Може би най-голямото предимство на мойсанит пред диамантите е цената, тъй като мойсанитът е значително по-евтин от диаманта. Скъпоценен камък мойсанит е приблизително една десета от цената на добит диамант със същия размер и качество.
Ако искате голям карат, бял скъпоценен камък, но нямате пари за голям диамант, мойсанитът е добър избор. За мнозина безцветен диамант с най-висока степен на чистота е напълно недостижим и се налага да се направи компромис с общото качество и размера на диаманта. Това може да се компенсира с избор на мойсанит.

Издръжливост
Диамантите са известни със своята издръжливост. Те са най-твърдият естествено срещащ се минерал и могат да издържат на почти всякакъв вид износване. Това не означава, че са нечупливи! Въпреки своята твърдост, диамантът може да се счупи или да се нарани, макар и доста трудно. Все пак те са идеален избор за ежедневно носене, особено за годежен пръстен. Диамантите наистина притежават висока степен на твърдост и са по-устойчиви на абразия.

Моасанитът обаче не изостава много. Той е вторият по твърдост след диаманта по скалата на Моос. Въз основа на класирането от едно до 10, диамантите са 10, а моасанитът е 9,25-9,5.

Блясък
Най-очевидната разлика между мойсанит и диамант е техният блясък. Като цяло мойсанитът има повече блясък от диаманта. Да, точно така! Мойсанитът има повече огън и блясък от всеки друг скъпоценен камък. Тъй като моасанитът прави двойно пречупване на светлината, той се шлифова по различен начин от диамантите, за да се подчертае блясъка му.“

Мойсанитът има над два пъти по-висока стойност на дисперсия от диамант, което означава, че има по-голям т.нар. огън или способност да показва спектрални цветове. Резултатът е ефект, подобен на дъгата при движение на камъка, докато диамантите отразяват по-бяла светлина.

Цвят
Както моасанитът, така и диамантите могат да бъдат безцветни или да имат някакъв цвят. Мойсанитът традиционно има жълтеникав или зеленикав оттенък. Производителите обаче усъвършенстват процеса на създаване с течение на времето и сега можете да получите висококачествен мойсанит, който е напълно безцветен с цвят DEF в цветовата скала на диаманта или почти безцветен в цветовата гама GHI с малко по-топъл естествен оттенък на камъка.

Какво да съобразите при покупка на мойсанит?
Докато пазаруването на мойсанит е като пазаруването на всеки друг скъпоценен камък, има няколко неща, които трябва да имате предвид. Най-важният аспект, който трябва да запомните, е, че можете да намерите висококачествен моасанит на разумна цена, така че не се задоволявайте с камък, който има видими несъвършенства в чистотата или цвета.

Как да разберете дали камъкът е с високо качество?
Търсете камък с видимо ярък блясък, игра на цветовете при движение и добро полиране с много минимални повърхностни драскотини. Както обикновено, пазарувайте от търговец на дребно, на когото имате доверие, за да получите най-доброто за парите си. Мойсанитът изглежда добре във всяка обстановка и се съчетава добре с всякакви други бижута със скъпоценни камъни, включително диаманти.

Често задавани въпроси:
Как да почистя бижу с мойсанит?
Почиствайте бижуто поне веднъж месечно. Пригответе купа с гореща вода с няколко капки течен препарат за съдове или нетоксичен почистващ препарат за бижута, поставете бижутата за известно време в разтвора и внимателно почистете скъпоценния камък с четка за зъби с мек косъм. Изсушете с мека кърпа.

Как се създава мойсанитът?
Открит през 19 век, мойсанитът (силициев карбид) се отглежда в лаборатория от края на 90-те години. Учените използват комбинация от налягане и топлина, за да създадат кристали от силиций и въглерод, които са идентични по структура с естествения мойсанит. Процесът е дълъг и сложен и отнема около два до три месеца, за да се създаде един скъпоценен камък.

Related Posts